hentikan kekejaman

tgh ari ni memula plan taknak makan. yela, saving la katakan dismping mahu men-diet kan diri. tapi kak ain ajak jugak gi makan. iyolah, eden ikut ajo. and, on the way turun ke bilik dia, ternmpk satu poster ni. tajuknye Hentikan Kekejaman. menarik perhatian coz ada perhimpunan aman pas solat jumaat ni kat depan masjid USM. cam nak join, tapi tgk dulu la camne. 
so, kak ain decide nak gi makan kat luar USM, warung Awet Muda (kalo tak awet muda gak aku saman kedai tu..haha). so on the way ke warung tu, lalu la depan masjid dimana tapak perhimpunan aman petang ni. tapi kat dalam poster kata pas solat jumaat, aku tgk before solat jumaat pon dah ada gak org berhimpun. hoh..sangat semangat, dan aku sangat kagum. ada gak ternmpk non malay, tak sgka dorg pon bagi sokongan. tapi tak sempat nak ambik gmbr time perhimpunan kecil tu, takpela, mgkn pas mkn ada lagi kot. 

tetibe lalu kat depan sekumpulan pelajar yg pegang kain rentang, dan sesampai kami depan dorg, sorg budak ni jerit Hentikan Kekejaman. gulp, terkejut kitorg yg atas moto ni. hehe.. bukan pe, terkejut cam kena sergah gitu. sah budak tu saje nak dengki kitorg. takpe2, i tak ambik hati oke..

so pas makan igtkan nak join, tapi dah stop plak. beri laluan utk solat jumaat. so tak dpt nak join sekaki. coz aku de hal petang ni. lagipon time tu baru pkl 1, nak tunggu pkl 2 tgh2 panas cam tak larat plak (sgt mengada2..:-p). tapi sempat ambik pic suasana kat tapak perhimpunan tu. dan aku harap perhimpunan aman petang ni menentang kekejaman ke atas palestin dpt sambutan lagi coz pas solat jumaat for sure lagi ramai org. 
actually, kain rentang ni tulis stop war in palestine. but because of aku membonceng motosikal, so tak dpt nak ambik gmbr penuh.

10 tukang karut:

Anonymous said...

sempat jugak mengambil gambar diatas motor, memang dashat ar.


persoalannya perhimpunan nie dapat kelulusan usm ker?



semamgat bagus, tapi biar dengan cara contohnya seperti diMELAKA, deyall wat solat hajat untuk menghentikan kekejaman israel terhadap palestin.

di Melbourne pula, kakitangan swasta (muslim mostly) giat mengumpul dana bagi membantu mangsa-mangsa kekejaman.


kadang-kadang orang melayu cuma WAJA pada hati dan semangat JER...

usaha biar pada saluran @ channel yang betul. tak salah untuk menyuarakan isi hati tapi biar berpatutan, jika jalan yang dipilih dirasakan benar. go head.

addean7469

ab geldofg said...

slamat bseronok dlm bhimpun...smuga pderitaan yg dibela akan tbela

n a r d indie winkie said...

to anonymous: yup, mesti la dpt kelulusan. ni bukan perhimpunan haram. huhu

to ab geldofg: yup, hope so.

ChesterChaz said...

hanya ini jer yang kite mampu lakukan kn.. sgt laa rase xbdaya kn kite.. huuu..

good effort by the way.. hehe

wan fara said...

perhimpunan tuh dapat kelulusan
saya antara mereka yang mengadakan perhimpunan tuh. hihi

no worries
and bukan perhmpunan je
de gak ucapan beberapa wakil pelajar

atleast kita berusaha :)

aainachentak said...

sudey jd topik hangat di blog community skrg.but yes we need to do sumtin utk palestin!at least kita bt sesuatu.

Erik said...

Semoga cepat berakhir kekejaman ini

KhaLifah feDi said...

emm himpun2 juge but keselamatan kena jaga jugek.ok..

"ingatlah tidaklah sesuatu penderitaan yg diberikan pada sesuatu kaum itu dgn sia-sia tetapi ade seribu satu pengajaran yg tersembunyi"..

chuel said...

fuh.. werl peace! mawi werl!!!

Johan said...

Well..

Sad but true. It is no longer inter-faith isues, in fact it is more to humanity.

Lets support them thu medicals aids or at least our last resort - pray and hope. Lets pray for those broken children of palestenian! May God bless them all. Al-fatihah..

Regards!

Johan