fire drill

korang tahu ape itu fire drill? kalo tak tahu aku pon tak tahu la nak kata pe. coz aku rasa benda ni cam penting gak. neway, aku bukan nak bagi kesedaran tntg kepentingan fire drill nih coz aku lom boleh jadi juruckp. haha.. i malu oke. ni event yg berlaku last week. dah lama tu, tapi aku asyik tertangguh nak wat posting pasl benda alah ni.

waktu tu dlm pkl 1 dan setelah mngucpkan good nyte pada en dean, aku naik katil smbl mengecas hp. tetibe aku terdengar suara sayup2 kata "api, api". aku duk ngintai kat tgkp. takde pape pon. tak lama pastu, ada org ketuk2 bilik. sangkaan aku, fire drill la ni.

aku pun kejut aden yg tengah tidor. dia pon bgn cam terkejut gak, mesti tmbh terkejut coz pada siang hari yg sama tu dia trauma sebab sgkt dlm lift. ksian gile. jerit kuat mana pon takde org dengar. tekan2 loceng pon takde function. tapi syukur dia selamat.

berbalik pada cite tadi.. tetibe melalut pasal aden plak. hehe.. kami pon cepat2 pki tudung dan turun. skali kumpul kat padang kawad, memang ramai gile org coz cmpr dengan hostel lelaki. bese hostel kami jek buat latihan fire drill nih.

tak lama pastu kedengaran bunyi siren kereta bomba dari arah jalan besar. dan masuk ke dalam kampus seterusnye ke blok asrama. cet..siap ada kereta bomba 2 buah ni yg aku takleh bla. aku dah syak ni kebakaran betul2 ke.

skali latihan je da.. then dia wat demo ala2 nak selamatkan org.

ini lah keadaan yg agak crowded

kunun2 nak selamatkan orang.. maaf gmbr tak clear coz 2MP punye hp. ni bukan hp aku..



api..api..

so..pas bebel2 pasal cara memadamkan kebakaran, last2 pkl 2 jugak smpi bilik. muka memang sume ngantuk jek. dah la kelas pkl 8. hampeh seh. smpi skrg aku tak tahu nape kalo fire drill dari skolah pon mesti nak wat time2 org dah tido. siang2 takleh ke??

16 tukang karut:

ab geldofg said...

kt opis aku dulu dia org buat...aku tk trun...bos marah2...aku ckp kt bos..anggp je aku dah mati tbakar...hahahahahhaaa

mr.syazwan said...

nad selamat x dlm kebakaran olok2 tu? ke jd areng?? hehehe
tpi besh lorh klau ade progrem ni kite leh gile2 lari2 (konon2 je la) haha

n a r d indie winkie said...

to ab geldofg: ikutkan ati aku pon malas nak turun. tapi nasib baik aku turun coz time tu ada plak spot check. slalu takde.

to mr. syazwan: hehe..takdenye gile2 lari2. masing2 jalan cam itik pulang petang ada la. :-P

aie akaike said...

rajin betul brader2 bomba tu..

chip hebat. said...

wargh.
asik2 latihan kebakaran je kan.
nape xde latihan rompakan ke.
baru extreme.

ChesterChaz said...

waaa gile arr.. wt fire drill memalam buta ke.. ade x "mangsa" yang tdo x bgun2.. hehe..

Erieq said...

nasib baik tak betul2 kan

Bule said...

hebat fire drill ik ek..
hahaha

n a r d indie winkie said...

to aie: kena bayar mesti la rajin. lalala

to chip: latihan rompakan? betul gak. haha.. buat sesuatu yg lain.

to chesterchaz: tido tak bangun tu tak tahu la, tapi yg taknak turun tu cam ramai jek

to eireq. betul2. kalo benda ni real tak tau la eden.

to bule: ko bule kawan man ke?

haniey said...

nad..aritu kat saujana ade wat fire drill ni gak tau.bley hani x pasan bunyi siren yg bising tu..mmg tido mati btol. sok 2 kwn2 tnya,turun x fire drill smlm..? blurr je.."eyh,ade fire drill ke semalam?" hahaha.. kalo ade kebakaran btol2 mmg dah hangus dlm bilik tu...huhu

n a r d indie winkie said...

to hani: ish.ish. nasib baik hani hidop lagi. hehe.. syaza pon tido mati ke??

haniey said...

err..time tu org tido sorang2.. shaza xde kat bilik. die kuar gi mane tah malam tu.. hehehe.

Bule said...

ya2..bule kawan man..

n a r d indie winkie said...

to bule: selamat dtg=)

Bule said...

masuk bk..

cakap penghuni ik main2 mase fire drill.hahah..apakes?

googler said...

clutch bags
ladies bags
mulberry bag
mulberry handbags
mulberry handbag