RSS

Pijie... Rindu kamu..

Assalamualaikum. First of all aku nak ambil kesempatan mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua yang beragama Islam. Aku jugak nak mintak ampun maaf zahir dan batin sekiranya ada entri-entri aku yang mengusik jiwa nurani korang, membuatkan korang terasa dan terkecil hati. Mungkin ada tanpa aku sedari. Apa-apa pun aku mintak ampun ya. Hehe..

And post kalini takde kena mengena dengan raya. Cuma aku tertarik info mengenai Pijie dari Band Bittersweet. Korang kenal tak???? Aku rase cam tipu la kalau tak kenal kan. Dorang ni agak feymes macam Hujan jugak. Tak kenal jugak, ni aku letak gambar Bittersweet yang dulu.


Kenapa aku kata 'dulu'?? Sebab sekarang band Bittersweet ni tidak lagi dianggotai oleh Hafiz dan Pijie. Urm.. Mana-mana band pun aku rasa Lead Vocalist memang mendapat perhatian. Jadi dalam Bittersweet, Pijie memang la feymes. Dan sedih jugak bila aku dapat tahu si Pijie ni dah mengundurkan diri. Ok, munkin aku terlambat tahu mengenai info pasal si Pijie ni keluar band, tapi aku tergerak hati nak tahu sebabnya.

Aku pun google punya google, aku tertengok Myspace band ni. Sekarang Lead Vocalist dah digantikan oleh Hafizan. Suara boleh tahan. Memang buat aku tak perasan sangat perbezaan Fizan dengan Pijie. Suara dekat-dekat sama.Jadi takde la boring kan walaupun Bittersweet bertukar Vocalist. Hehe..

Dan aku tertarik petikan ini dari Myspace dorang.

"....
charismatic Fizan was handpicked by Herri to replace the departure of original singer Pijie, who left for more spiritual pastures, denouncing a rock & roll career to learn the ways of Islamic Sufism..."

Terkejut aku. Pijie dah berubah. Ini serius. Perubahan yang Pijie buat ni memang aku respect. Ini la namanya Hijrah. Penghijrahan dri yang kurang baik ke lebih baik. Bukan la kata aku mahu stop dari memngikuti perkembangan Bittersweet. Aku masih tetap menyokong dorang. Dan keputusan yang Pijie buat memang aku sokong.

Dan dengar kata Pijie berubah lepas tengok The Arrivals. Betul ke??? Ok, sini link blog The Arrivals. Memang sedikit sebanyak buat aku memuhasabah diri sendiri. Aku rasa cam jahil sangat. Perlu melakukan perubahan juga macam Pijie. InsyaAllah. Moga aku diberikan kekuatan untuk melakukannya...


Pijie

ramadhan datang lagi

Setahun menghilang, sekarang menjelang....

Bukan hari raya, tapi tu dia... Ramadhan al Mubarak. Memang tak sabar-sabar aku nak tunggu kemanisan bulan Ramadhan ni. Bile masuk je Rejab, aku pun start countdown bila la nak Ramadhan. Bukan countdown sebab nak kira berapa lagi hari yang kena ganti puasa oke. Tapi sungguh, aku menunggu kedatangan bulan ini yang disambut oleh semua Umat Islam.

And Alhamdulillah, first puasa ni aku dapat jugak berpuasa. Aku Puasa Oke!!!! haha.. Biar tengah2 bulan baru dapat cuti, tu yang syok. Lagi-lagi kalau waktu orang dah sibuk nak wat kueh raya. Time tu boleh la orang kata, 'sambil menyelam minum air'. Oopps...

Dikesempatan ini, aku nak ucapkan Selamat Berpuasa di Bulan Ramadhan. Moga dalam bulan ini, kita lebih diberkati dengan meningkatkan amal ibadat tidak kira siang atau malam. Amin...

Ini dia aku bagi poster fevret aku, dari zaman Friendster ke zaman Facebook aku suka. Khas untuk blogger sekalian.





Kucing ke Singa??

Hye kawan blog saya. Maaflah kalau aku ni kejap update, pastu lama tak update. Tak sempat la. Orang sibuk la katakan. But anyway, aku ada benda nak dikongsikan. Hehe..


Ahad yang lepas, semasa aku dengan mak aku duk tunggu abah nak siap-siap pegi pasar tani, tetibe ada benda bising dari arah dapur. Bunyi macam ada periuk terjatuh. Mak terus pegi dapur nak tengok ape-ke-benda la kan. And, what surprising us was.... ada sekor anak kucing terjatuh dari celah bumbung ke dapur aku. Erm.. camne ek nak describe, tapi yang penting kucing ni dari atas bumbung la.



Ya, anak kucing, mesti la sangat cute kan. Kalini anak kucing yang wujud kat umah aku berwarna mata biru. Wow.. mengancam k? Kalah artis-artis hollywood. Tapi, yang aku tertarik kat kucing ni adalah dia ni sangat garang. First time aku jumpe ada anak kucing yang GRRRR all the time bila rasa dirinya diancam.



Jadi, kami buat konklusi sendiri, mungkin sebab kucing ni lahir kat atas bumbung, jadi life dia tak pernah tengok manusia. Jadi, tu yang dia garang. Tambahan atas bumbung, mungkin tikus jek komuniti dia. So, tikus dengan kucing mana ngam kan. Abah plak cakap, entah-entah kucing ni mix dengan jin. Tu yang dia garang semacam. Haha..



Tapi, lama kelamaan, kucing ni dah boleh sesuaikan life dengan manusia. And dah tak garang la. Baru-baru ni pulak, ada lagi sekor adik beradik kucing ni ikut jejak langkah dia nak terjun dari bumbung. Aiseh, kecewa ke agaknya sampai nak bunuh diri. Apa-apa pun, kucing tu pun berjaya diselamatkan. Dan kami tempatkan dia duduk sama-sama ngan kucing yang memula tadi.





Oh ya, lupa plak kan, kucing yang mula-mula tu berbulu kuning. Yang kedua tu pulak, warna hitam. Comel sangat sebab kepala dia kecik. hehe..


Dan yang hitam ni pun tak kurang hebat garangnya. Korang layan la video kat bawah ni. Cuba la fokus nanti ada bunyi cam GRRRRR dari kucing tu. Aku guna stick untuk acah-acah kucing ni sebab aku takut nnti dia gigit walaupun kucing ni kecik lagi. Haha..


video video

Lalala.. Kerjalah..

Kebelakangan ini company aku semacam jek masalah dorang. Apa lagi kalau bukan masalah kewangan. Tak tahu nak salahkan siapa. Mungkin masing-masing ada silap sendiri yang membuatkan pintu rezeki sempit. Hurm.. Baik dari bos sampai la ke pekerja. Aku mungkin tak terkecuali.



Yela, aku akui yang aku selalu sampai office satu jam lewat. Baru-baru ni la. Biasanya aku lewat hanya setengah jam. So dah upgrade lagi setengah jam. Dan dari situ aku sedar, mungkin tak berkat ape yang aku buat. Kalau sepatutnya kita masuk office pukul 8.30am, maka sebelum 8.30 aku kena punch card.



Walaupun dah berkali-kali bos aku tegur, tapi tak jalan jugak. Aku ngan member2 yang lain still datang lewat. Tapi nak salahkan kitorang pun tak boleh. Bos pun sama. Tapi yela, diorang kan bos. Suka hati la. Haha.



Dan kebelakangan ni aku try apply untuk kerja lain. Tapi kenapa susah sangat nak dapat. Aku rase kalau panggil interview pun cukup la. Satu pun takde masalahnye. Ada jugak satu, tapi aku tak pergi. Hehe.. Orang duk kecoh isi jawatan kat jobsmalaysia.gov.my. Aku pun isi gak, bukan main banyak. Takde jugak dipanggil.

Tension semakin menjadi-jadi bila En Dean yang baru setengah tahun start keje, dah macam2 syarikat panggil interview. Tapi setakat ni baru dua interview yang sempat dia hadirkan. Rase macam jealous sangat sebab kenapa orang lain mudah sangat nak dapat kerja lain. Aku kadang-kadang muhasabah diri. Tenangkan diri dan yakinkan diri aku bahawa belum lagi ada rezeki. Cuba lagi.



Erm.. Baru-baru ni aku lulus ujian SPA untuk jawatan Penjawat Awam Gred 41. Syukur Alhamdulillah sebab aku memang tak expect pun aku akan lulus. Padahal aku siap yakinkan orang aku tak dapat. Kenapa? Sebab aku rasa aku paling teruk jawab bahagian Esei. Ya, esei aku lebih kurang macam budak ambik UPSR.



Tapi, mungkin berkat doa aku ke, aku dapat pergi untuk sesi assessment plak. Stamina kurang, mula lah aku pikir bukan-bukan. Strategi sekarang aku kena berjogging pagi-pagi. Doakan aku ya kawan-kawan. :-)







I'm back ya'll

Salam semua. Aku kembali setelah sekian lama menyepikan diri. Betul2 berhibernasi. Haha.. Okay, kalo dah aku kembali bermakna aku ada idea untuk diceritakan. Sesuai dengan title blog ni, CHERITA.

Okay, sekarang banyak sangat isu-isu semasa. Memang penting sangat benda-benda macam ni lebih-lebih lagi kalau kena interview. Hehe.. Nasib baik lom ada panggilan interview untuk aku setakat ini. Kalau tak, tentu aku fail sebab aku kurang mengikuti perkembangan. Kalau baca paper pun bila ada office mate yang beli. Nak tgk berita pun tak sempat. Busy dengan part time. Huh..It's hard to be me. Mengalahkan PM.

Anyway, aku just nak cerita pasal FIFA World Cup 2010 yang bakal berlangsung hanya dalam beberapa hari dari sekarang. Setiap kali FIFA, lagu tema dorang mesti best. Kalo before ni Hips Don't Lie. Dan sekarang aku sangat gila dengan lagu nyanyian si K'naan. Tak tahu nak sebut macam mana nama tu. Hentam sajalah labu.

Mungkin aku ni pelik sebab kalo FIFA mungkin kita akan ceritakan pasal pasukan negara mana yang jadi pilihan. Tapi aku cerita lagu pulak kan. Biarlah, aku punya blog. Haha.. Ape-ape pun aku sokong la jugak pasukan cam England, Brazil, Jepun dan Turki. Okay, berbalik pasal lagu tadi, lagu yang K'naan nyanyikan ni tajuknya Waving Flag. Dan aku dah dengar macam-macam versi. Yang single la, duet la, bahasa sepanyol la. And latest aku dengar lagu ni dalam Bahasa Cina kat radio MyFM. Aku universal okay.

Semasa di ofis bila aku dah kebosanan sampai aku tak tahu nak bukak website ape lagi, aku pun cari la sedikit info pasal si K'naan ni. Full name dia Keinan Abdi Warsame dan dilahirkan di Somalia (terima kasih incik wikipedia). Dan ape yang buat aku excited sangat rupanya dia ni beragama Islam. Oh, patut la ada scene dalam video waving flag tu macam senario di satu kawasan orang beragama Islam sebab jelasnya ada gambar perempuan bertudung. Lagu tu pun lebih kepada mengisahkan orang-orang di negara dia sendiri.


K'naan

Dan bawah ni video Waving Flag favorite aku. Tapi lagu ni campur Spanish la ye.




Dan bila aku dah terajin cari info pasal si K'naan, aku nak tahu lagi siapa artis Hip Hop international yang beragama Islam. So as you know, tak lain dan tak bukan si Akon.

Akon pun ada berduet dengan si K'naan dalam lagu Waving Flag sebab aku ada nampak video lagu duet dengan Akon kat Astro (MTV). Tapi aku tak jumpe pulak nak cari official video lagu bersama-sama si Akon.

Okay, another one hip hop artist yang aku BARU tahu dia beragama Islam ialah si T-pain. Tak tahu la kalau korang dah tahu ke kan. Tapi aku sangat terkejut dia orang Islam dan nama sebenarnya Faheem Rasheed Najm (terima kasih lagi sekali incik wiki). Tapi dia bukan macam Akon dan K'naan yang dilahirkan di Afrika. Si T-pain ni betul-betul orang US iaitu Tallahassee, Florida. So actually commercial name dia adalah Tallahassee Pain. Maka diringkaskan jadi T-Pain.

T-Pain

Shaheed Najm (bapa) dan T-Pain

Tapi bagi aku, takde apa yang nak dikagumkan sangat sungguhpun dia seorang Muslim. Un-practical Muslim. Nothing. Mungkin kekuatan iman itu kurang. Kalau diorang ni kuat iman, mungkin takde kot sampai nak buat video peluk cium pe sume. Hurm.. dan mungkin jugak si T-Pain tidak akan memakai rantai berbentuk salib. Inilah kot yang dikatakan Islam pada nama.






syukur...

Syukur aku dapat panggilan untuk ujian Malaysian Teacher Selection Test (M-Test) sabtu ni. Walaupun panggilan ke-2, tapi akan aku cuba lakukan yang terbaik. Dapat panggil test jek pun jadi la. Hehe.. Doakan aku kawan2...

Kalau Tuhan itu baik, kenapa buat Syurga??

Aku tertarik dengan e-mail yang dihantar oleh seorang sahabat aku. Jadi aku post untuk kita jadikan renungan. Kalo yang dah pernah baca, suka hati la kalo korang nak baca lagi. hehe..

Ini kisah benar..kisah seorang gadis Melayu, beragama Islam
Ceritanya begini, di sebuah negeri yang melaksanakan dasar ‘Membangun Bersama Islam’, kerap kali pihak berkuasa tempatan menjalankan pemeriksaan mengejut di premis-premis perniagaan dan kompleks beli-belah, untuk memastikan para pekerja di premis berkenaan menutup aurat.

Aku tak pasti berapa jumlah denda yang dikenakan sekiranya didapati melakukan kesalahan, tapi selalunya mereka akan diberi amaran bagi kesalahan pertama, dan didenda jika didapati masih enggan mematuhi garis panduan yang ditetapkan. Lazimnya dlm setiap operasi sebegini,seorang ustaz ditugaskan bersama dengan para pegawai pihak berkuasa tempatan. Tugasnya adalah untuk menyampaikan nasihat secara berhemah, kerana hukuman dan denda semata-mata tidak mampu memberi kesan yang mendalam.

Dalam satu insiden, ketika operasi yang dijalankan sekitar 2005,seorang gadis yang bekerja di salah satu lot premis perniagaan di Pasaraya Billion telah didapati melakukan kesalahan tidak menutup aurat. Maka dia pun kena denda la…
Setelah
surat saman dihulurkan oleh pegawai PBT, Ustaz ni pun bagi la nasihat, “lepas ni diharap saudari insaf dan dapat mematuhi peraturan. Peraturan ni bukan semata-mata peraturan majlis perbandaran, tapi menutup aurat ni termasuk perintah Allah. Ringkasnya, kalau taat segala perintahNya, pasti Dia akan membalas dengan nikmat di syurga. kalau derhaka tak nak patuhi perintahNya, takut nanti tak sempat bertaubat, bakal mendapat azab di neraka Allah. Tuhan Maha Penyayang, Dia sendiri tak mahu kita campakkan diri ke dalam neraka…”


Gadis tersebut yang dari awal mendiamkan diri,tiba-tiba membentak “Kalau Tuhan tu betul-betul baik, kenapa buat neraka? Kenapa tak boleh sediakan syurga je? Macam tu ke Tuhan Maha Penyayang?” Mungkin dari tadi dia dah panas telinga, tak tahan dengar nasihat ustaz tu..dah la hati panas kena denda sebab dia tak pakai tudung..

Ustaz tu terkedu sekejap. Bahaya budak ni. Kalau dibiarkan boleh rosak akidah dia. Setelah habis gadis tu membebel, ustaz tu pun jawab: “Dik, kalau Tuhan tak buat neraka, saya tak jadi ustaz. Berapa sen sangat gaji saya sekarang. Baik saya jadi tokey judi, atau bapa ayam.. hidup senang, lepas mati pun tak risau sebab gerenti masuk syurga. Mungkin awak ni pun saya boleh culik dan jual jadi pelacur. Kalau awak nak lari, saya bunuh je. Takpe, sebab neraka takada. Nanti kita berdua jumpa lagi kat syurga.. Kan Tuhan tu baik?”

Gadis tu terkejut. Tergamak seorang ustaz cakap macam tu? Sedang dia terpinga-pinga dengan muka confused, Ustaz tu pun jelaskan .“perkara macam tadi akan berlaku kalau Tuhan hanya sediakan syurga. Orang baik,orang jahat, semua masuk syurga..maka apa guna jadi orang baik? Jadi orang jahat lebih seronok.. Manusia tak perlu lagi diuji sebab semuaorang akan ‘lulus’ percuma. Pembunuh akan jumpa orang yang dibunuh dalam syurga..perogol akan bertemu lagi dengan mangsa rogol disyurga..lepas tu boleh rogol lagi kalau dia nak.. takde siapa yang terima hukuman. Sebab Tuhan itu ‘baik’. Adakah Tuhan macam ni yang kita nak? Awak rasa, adil ke?” tanya ustaz.


“Ah..mana adil macam tu. Orang jahat takkan la terlepas camtu je..” rungut si gadis.Ustaz tersenyum dan menyoal lagi: “Bila tuhan tak adil, boleh ke dianggap baik?”Gadis tu terdiam.

Ustaz mengakhiri kata-katanya:”Adik, saya bagi nasihat ni kerana kasih sesama umat Islam. Allah itu Maha Penyayang, tapi Dia juga Maha Adil. Sebab tu neraka perlu wujud. Untuk menghukum hamba-hambaNya yang derhaka, yang menzalimi diri sendiri dan juga orang lain. Saya rasa awak dah faham sekarang. Kita sedang diuji kat atas dunia ni. Jasad kita bahkan segala-galanya milik Allah, maka bukan HAK kita untuk berpakaian sesuka hati kita. Ingatlah; semuanya dipinjamkan olehNya, sebagai amanah dan ujian...semoga kita dapat bersabar dalam mentaati segala perintahNya, untuk kebaikan diri kita jugak. ”

End of my story.

SPM is OUT!!

Hari ni result SPM 2009 keluar. So, bagi yang berjaya tahniah aku ucapkan. Start tahun lepas, semua student tak boleh nak ambik subject lebih-lebih macam zaman aku dulu. Semua limit 10 subjek jek. Dan kalo cam zaman aku dulu, korang mesti familiar dengan nama Nur Amalina. Waktu tu, pelajar yang cemerlang dah diumumkan awal-awal tak silap aku. Sebelum result SPM keluar lagi.

Tetibe teringat pulak kan. Yela, rindu gak zaman sekolah ni. Bile dah keluar result SPM, nak tahu pelajar terbaik. Pas nak tahu pelajar terbaik, nak tahu sekolah-sekolah terbaik pulak. Tapi agak mengecewakan la bagi aku budak ANSARA. Kalo google, memang susah nak jumpe list MRSM terbaik. Tapi takpela, yang aku jumpe list sekolah-sekolah terbaik SPM 2008 termasuk jugak dalam tu MRSM. Jadi aku fikir tiada diskriminasi. Tapi, kebanyakan pun hanya ada sekolah-sekolah terbaik kerajaan. Bermakna MRSM is out of the list. Okay.

Ape-ape pun, aku nak tahu jugak camne dengan list sekolah-sekolah terbaik SPM 2009. Kalo tahun 2008 MRSM ranking 1 hingga 3 diikuti SBP untuk Top 10. camne plak tahun ni?

P/S: ini bukan diskriminasi okay. Sekolah mana pun bagi aku sama jek. Yang penting usaha kita.

propaganda?

Hey peeps. Bertemu kembali. Aku sedikit kekeringan idea sejak akhir-akhir ni. Memang takde idea nak tulis ape kat blog.

Actually aku ada sedikit perkara untuk dikongsikan. Baru-baru ini aku pergi ke Segamat. Bukan untuk berjumpa buah hati, sebab dia takde kat Segamat sekarang. Hehe.. Tapi aku pergi untuk menemankan sepupu aku, Mek. Rumah dia terletak satu taman la degan En Dean Dang ni. Tujuan aku pergi untuk menemankan Mek yang keseorangan dek kerana suami dia takde hujung minggu lepas. Lagipun dia ada sukan kat sekolah yang perlu dia handle pagi Sabtu.

Ok, ape yang aku nak kongsikan ni mengenai baju kurung.. Mek telah membeli 2 pasang baju kurung yang berlainan warna, tapi corak yang sama dari sebuah kedai di bandar Segamat. Baju tu aku tak tahu la berapa lama dah dia beli. Satu hari waktu dia sedang menggosok baju, dia pun belek la corak pe yang ada kat baju. What a surprise. Korang tahu ape? hurm.. tengok gambar kat bawak k.


Inilah bajunya.


Close up sket. Korang nampak apa?


Ha, tu dia. Nampak tak? Ada perkataan 'Allah' dan juga seorang lelaki tengah berkhutbah.

Baju kurung yang warna kuning plak. Tapi yang ni part kain je ada. Baju corak lain siket.

Dan mungkin yang ni lagi jelas.

Jadi korang semua pikir-pikir kan la. Kenapa perlu ada corak sebegini pada kain, dan seterusnya dijadikan baju kurung. Adakah ini agenda orang Kristian untuk menjatuhkan kita? Aku pun tak tahu nak ulas atau buat kesimpulan macam mana. So korang nanti cek la baju kurung kot ada jugak yang lebih kurang corak macam ini, atau tersembunyi kalimah Allah disebalik corak baju kurung yang kita rasa cantik. Dan jika ada, elakkan la dari memakai walaupun korang beli mahal. Fikirkanlah untuk sayang pada baju atau sayang pada Allah.

dilemma


Baru-baru ni aku macam ada masalah dalaman la. Aku susah nak menerima seseorang untuk ada ikatan dengan family aku. Dan overall adalah girls. Kenapa ya?

Tapi aku rasa bukan sekarang, dulu pun aku dah start macam ni. Aku suka usya slack dengan orang. Memang habit aku ke? Dulu memula adik aku nak ada girlfriend, aku tak boleh nak terima sebab dia freehair. Aku seboleh-boleh kasi dorang break. Jahat seh. Tapi memang ending nya break. Ada orang cakap, orang pakai tudung pun bukan baik pun. Ya, aku tak nafikan. Aku pun memang tak baik pun. Entah-entah dosa aku lagi banyak dari orang yang aku usya slack tu. Huhu..

Aku nak buang sifat ni, tapi tak boleh. Even though perempuan tu pandai camne pun, ex-SBP yang tip top sekali pun, aku cam tak boleh terima. Tapi ape hak aku. Aku bukan leh buat ape pun. Aku ni busuk hati ke? isk..isk..

Tapi perempuan tu tetap membuat usya slack aku menjadi-jadi bila dia buat perangai yang annoying. (Tak payah la mention ape. Imagine sendiri la ye guys.) Huh.. Lagi aku jadi tambah-tambah menyampah dan tak boleh nak terima. Ceh..macam la family aku ni dari kalangan syeikh ke ape sampai suma nak perfect kan? oh..please help me.

Adakah aku kena bersihkan hati supaya aku tak selalu memandang serong pada seseorang?