being a student again


Hye all. Sesuka jek aku menyepi dan membiarkan blog aku berhari2 lamanya setelah post entry baru. Maaf la kerana aku terlalu sibuk. Hehe..

Tambahan minggu ni aku baru jek balik outstation. Cea.. Outstation ke. Actually i was attending a course. Tentang Bioreactor mesin. Mungkin tak ramai tau pasal mesin ni. Aku nak explain lebih2 pun tak reti pulak. Tapi, korang mungkin pernah perasan kilang arak yang kat shah alam (if i'm not mistaken), yang tepi highway tu. Ha, korang perasan ada mesin yang besar gabak macam bangunan berbelas2 tingkat, itulah dia bioreactor untuk fermentation.

yang ini bioreactor 1000 L sahaja.


yang ni kecil sket.


tapi yang ni lagi kecil.

Alrite2..sila jangan serabutkan kepala. Apa yang menarik aku nak kongsikan ialah experience aku sepanjang kursus. Kursus ini buat kat UTM. dan yang join memang tak ramai. Almaklumla, kos yang sangat tinggi. Company aku pegi pon cause kitorang ada diskaun 80%. Jadi, memang saving sikit.

Masa kursus ini, aku dapat lebih experience tentang penggunaan bioreactor. Dulu time belajar memang ada, tapi aku tak berapa nak faham. Mungkin sebab terlalu teori. Kalo ditekankan praktikal, mungkin aku dah dapat A1 dalam subjek Fermentation Technology. Ooops..

Masuk lab sesi paling aku suka sebab aku tak suka dengar lecture. haha..


Situasi dalam mesin bioreactor.




Disebalik experience ni, aku rasa cam rindu sangat time study dulu. Bila masuk U orang lain, teringat pada U aku yang indah dan permai. Walaupun tak sebesar macam UTM, tapi best. UTM pun not bad, lecturer yang handle bioreactor tu memang expert. Dia mengajar pun based on experience masa dia tinggal kat Egypt dulu. Dan aku kagum dia nak tolong orang muslim.


macam student lagi tak? eheh..






Sepanjang berada kat UTM ni, aku rase berat badan aku macam di pam2. Serupa masa aku kat USM dulu. Bukan pe, sebabnya kat sini, aku asyik makan jek. Dan makan pun sedap2. Tengok jek la gambar kat bawah ni. Sebelah aku tu Haziq, anak bos. Dia lagi kuat makan dari aku. haha..

So, dah alang2 kat JB, jadi kami mesti la nak melawat bandar ni kan. Hehe.. tapi satu malam jek yang kami sempat pegi pusing2 bandar. Yang lebihnya, kami banyak spent kat Jusco jek. Ape la yang ada sangat kat sana tu kan. Tapi takpela, ada gak aktiviti lepak2 ni. Memang macam study dulu.


Time ni lepak kat Old Town


Hari seterusnya Starbukcs plak. :-p

Dan hari terkahir, tak dapat lepak mana2. sebab pas abis program kami terus bertolak balik Muar. Haziq drive memang laju. Dari JB sampai Pagoh 1 jam jek. Gile drift mamat tu. Tapi before balik pun sempat bergambar jugak. ngeh2..

15 tukang karut:

Aqma eUcaLypTus GurL said...

dunia ini terlalu kecil ye nad... di jb jugak kite berjumpa.. kat muo tak jumpe2... hehehe

Aqma eUcaLypTus GurL said...

dunia ini terlalu kecil ye nad... di jb jugak kite berjumpa.. kat muo tak jumpe2... hehehe

Aqma eUcaLypTus GurL said...

dunia ini terlalu kecil ye nad... di jb jugak kite berjumpa.. kat muo tak jumpe2... hehehe

Aqma eUcaLypTus GurL said...

dunia ini terlalu kecil ye nad... di jb jugak kite berjumpa.. kat muo tak jumpe2... hehehe

toupeque omar said...

nard
ko ade document pasal bioreactor tu dlm soft copy x??
klu ade email kat aku
toupeque_87@yahoo.com

ChesterChaz said...

pergghhh..
macam nk wat bom..
hehehe..

Rashid said...

salam nard

ermm.. saya tengok nard semakin profesional.. hehe.

n a r d indie winkie said...

to aqma: itulah, pusing2 mana pun jumpe jugak. hehe.. tu la raya taknak dtg umah.

to toupeque: aku takde soft copy. hard copy jek ada. ko nak ke? kalo nak aku pos. tapi dalam hard copy pon cam lebih kurang Dr. ARMY ajar.

to chesterchaz: yup, biological weapon was made by this machine. hehe..

to rashid: saya dah profesional ke cikgu. hehe.. kembang semangkuk ni,.

aloy_paradoks said...

kalau gua belajar benda ni semua,, mau gile gua.

Uruchimaru @ kf said...

feh gilak arr besau giler mende tue..btw mmg klu teori mmg ssh nk masuk berbeda dgn praktical kan..

ps:-cik nard hp kite serupalah..hehhe =p

haniey said...

pergh...dah mcm blajar dlm klas dr.ARMY plak. nard kne study blk ke psl biorektor semua ni?? eeeii... org mmg x minat btol... dah la fermentation technology dpt B- kot.. hahaha

toupeque omar said...

klu mcm dr army ajar xyah ar
thanks nard

Lun said...

bioreactor tu yg ad kat kilg arak? erm.. dnd ni d gne tok peram air ke suling air?

n a r d indie winkie said...

to aloy_paradoks: haha. tau takpe.

to uruchimaru @ kf: oh..kf tiru ek beli hp.

to haniey: tau takpe hani. kita memang susah nak fhm time dr army ajar. haha.. tapi kalo hani dpt tgk sendiri mesti lebih fhm.

to toupeque: topek kena blaja fermentation balik ke?

to Lun: bukan untuk peram air suling, tapi bahan2 yang bese guna untuk hasilkan produk. mgkn bakteria mgkn jugak fungi.

Love Says it All~ said...

MAKEUP CLASS INFO :
DATE: 9/1 --->> SHAH ALAM (RM150)
TIME: 10:30 AM-5:30 PM

DATE: 15 & 16 JANUARY ----->> TERENGGANU & KELANTAN (RM250)
TIME: 10:30AM-5:30PM

DATE: 23 & 24 JANUARY -----.>> BRIDAL MAKEUP CLASS (2 DAYS) IN KL (RM500)
TIME : 10AM-5:30PM (FOR BOTH DAYS)

-MAKEUP, LUNCH, CERTIFICATE PROVIDED
-BRING YOUR FRIEND, GET RM20 DISCOUNT PER PERSON YOU BRING

BOOK NOW, LIMITED SEATS!!!!

http://www.eyrarizal.com
http://www.lovesaysitall.blogspot.com
FB: Eyra Rizal @ Eyra Rizal Touch