flu oh flu

Recently, we are shocked by the presence of H1N1. The killer virus and it might scared us. Tetiba teringat balik waktu blajar virology dulu. This kind of virus comes from the family of Orthomyxoviridae. Dan H adalah merujuk kepada Hemagglutinin sementara N merujuk kepada Neuraminidase.

Tapi, aku dah banyak lupa la pasal virus ni. huhu.. lagipon subjek ni aku dapat paling teruk dulu. Aduh..memang sangat susah. Respect la pada bebudak yg skor subjek ni. haha..


But anyway, aku bukan nak ajar subjek virology pada hari ini. Tapi aku just nak bagi pendapat cara mencegah. Yela, mencegah itu bukan ke lebih baik dari mengubat. hehe..
Alrite now, pada pendapat aku, cara nak avoid benda alah ni selain korang elakkan dari pegi ke tempat2 awam dan memakai mask ala2 ninja ni, korang kena pandai psycho diri la. Maksud aku, korang kena set dalam kepala yang korang ni kuat. Even kita tak boleh nak cek antibodi ni kuat ke lemah, tapi cube dulu la set yang korang ni takkan kena sakit ni. Yeah, ini terbukti bile aku dengar kat dalam nasi lemak kopi o pagi ahad lepas. Tak sangka teori ni boleh pakai.

And korang cuba la amalkan baca selawat syifa'. Aku yakin selawat ni dapat elakkan kita dari penyakit. Lagipon selawat ni tak susah. hehe.. So, cube amalkan baca 7 kali setiap lepas solat 5 waktu. InsyaAllah..dijauhkan..


9 tukang karut:

joegrimjow said...

semua ada dah
kite je baru nak cari

khaLifah feDi said...

terima kasih nard..!!!

dakchomey said...

inshaallah

dakchomey said...

inshaallah

haniey said...

pergh...hebat la nard...ingt lg blajar viro dlu... org x hengat ape2 dah pasal viro.. ingat sape lecturer yg ajar viro je... hehehe...

marilah same2 berdoa supaya dijauhkan daripada penyakit ni... amin...

aloy_paradoks said...

cara nak elakkan demam... makan minum air suam..

JMR said...

thanx for the petua..insyaAllah sama2 amalkannya...amin..

encik ariff said...

emak aku hari2 suh hafal selawat ni.
insyaAllah semua selamat.

n a r d indie winkie said...

to jeogrimjow: betul2

to kf: sama2 kf.

to dakcomey: mudah2an

to hanieY: haha..ingat2 lupa jek

to aloy_paradoks: makan air suam? uiks..

to JMR: insyaAllah

to encik ariff: amalkanla.. mudah2an dijauhkan.