inilah lawatan sambil belajar

kalini entry pelik sedikit. aku nak letak banyak gambar. rasenye ni cam entry paling banyak gambar dan boleh dapat awards gitu. hehe.. tapi maaf la.. gambar tak berkualiti. aku pakai kamera henpon jek yang 3.2 mega pixel. lom mampu nak beli kamera muncung2 yang aku idamkan sangat2. uhuk

neway, ni kira masuk event lepas jugak la. lawatan sambil belajar aku. fyi, school of biology memang slalu wat field trip. tapi tidak pada major aku. huhu..jadi bila lecturer cakap nak wat field trip, memang suka gile bebudak kelas aku. macam tak pernah keluar naik bas jek aku tgk muka dorang. muahaha. aku pon sama jek.

ekceli, dah lama dah plan nak wat field trip. tapi terpaksa ditangguhkan atas alasan mid term test. so, tak apa lah. finally, 26.02.2009 memcatatkan sejarah dimana kami telah keluar menjalankan trip. yeah..

pagi itu, aku yang blur2 tanya pada liyana pasal field trip.

aku: yana, kita nak pegi mana?
yana: pulau burung. kat landfill.. tempat pembuangan sampah.


tempat pembuangan sampah?? aku pon macam..what the...?? aku tambah blur. tak pe la. asalkan aku dapat keluar tengok pemandangan. haha..

so, perjalanan mengambil masa satu jam nak ke pulau burung yang terletak di seberang. i mean tanah besar. masuk keluar highway. and, finally sampai ke nibong tebal. bajet dapat lalu depan USM kejuruteraan, tapi tak pon. haha..

ya..pulau burung bukan pulau sebenarnya. aku tak tahu mane dapat perkataan pulau kat situ. ape yang pasti, tempat ni tempat burung2 imigran datang singgah. memang banyak burung. macam2 jenis ada. so, sampai2 simpang landfill, dah bau semacam jek. memang tak dapat dinafikan, bau sampah sangat2 kuat sampai dalam bas kami yang ada air-cond ni pun boleh tembus. huhu..

sampai2 jek, kena dengar ceramah. hoh..dah la air-cond kat bilik tu tak berfungsi. memang panas la. dengan bau kat luar yang agak tidak menyenangkan. haha..

lepas dekat satu jam dengar ceramah, baru leh wat lawatan sambil belajar kat sini. tujuan aku letak entry nih kira cam bagi kesedaran la. hehe.. see, baru awal pagi pon sampah dah penuh satu lori nih.

pusing2 tapak lawatan. :-p



akhirnya, destinasi terakhir lawatan adalah di jeti. jeti ni tempat untuk ambik sampah yang datang dari pulau pinang.

so, kena turun untuk dengar penerangan lagi. aduyai.. tapi, kami kat belakang bukan dengar pon ape yang diterangkan. haha.. teruk betul ini perangai. jadi kami pon bergambar. :-p

oke2.. sekarang sume kena naik bas pulak. waktu untuk pulang. tapi, aku dengan yana kena teman sorang akak master nih. dia kena ambik sample leakage sebagai kajian projek dia.

erk..sangat tidak menyenangkan. berbau dan panas pulak tu. :-(


sekarang, masa untuk balik. kami kena rush sebab petang pukul 3 ada test marketing pulak. huh.. sampai2 USM pukul 2 sudah. makan2, solat.. so tak sempat nak revise balik untuk test marketing petang nih. tawakal jek la jawab exam.

dah last2 tu, aku tak tahu ape aku jawab coz kepala dah start pening sebab panas tadi. huhu.. so, panjang tak entry kalinih. ngeh2. papepon, konklusinya aku nak beritahu bahawa kurangkan penggunaan plastik sebab plastik yang korang pakai tu non-biodegradable. nnti mendatangkan prob pada environment kita. cewah..macam duta plak. :-p

22 tukang karut:

ab geldofg said...

o lawatan smbil blajar...blajar rajn2 ye

ijechan said...

nasib baik panas.. kalau hujan.. eii~

n a r d indie winkie said...

to ab geldofg: trima kasih. saya igt pesanan itu.

to ijechan: panas pon dah sakit kepala nih. hehe..

ab geldofg said...

:)

en_me said...

bestnyerr jalan jalanss tengok sampah kannns..

Rui said...

wow, tempat pembuangan sampah cambes je.. tpi cam busuk pon ada.. -_-

he he, anda mengidam kamera muncong2 yerk, rajin2 lah menabong ye.. then jom meramaikan lagi 'geng' ini.. :)

aainachentak said...

wuhuuu..field trip yg luar biasa!;p
tapi ekceli baguslah seeing d other side of da world kan,atleast we know sumtin 4 da good kan!kan!

eD love photographY said...

wahhh..
bestnya trip nie..
busuk2 pon pengalaman kan..
hehe...

*idamkan kamera muncung2?haha...best giler ayat tu..:p nanti datang la sini....leh kiter bergambar

aie akaike said...

lawatan sambil belajar ke tempat pembuangan sampah. mmg kool!

Ejump said...

mmg style la tempat lawatan die...ehehe...

♥«m!stAkêñ^!dêÑt!tÿ»♥ said...

huhu....mcm best jewk...me pown penah melawat sane...hiks..;p

KhaLifah feDi said...

NARD apesl teruk sgt lawatan belajar nie...emmm cobaan

sabor ok..

naMie said...

lorrr....nape xajak gi tempat tuh...huhuu...nk ikot....nk buat kajian gak kt situ....huhu...tau la parit bakar tuh kt mana.....lagi pon...dulu nami sekolah kt sedar tuh...tau kn?? :D ade ym? add me...
nazmie_86@yahoo.com

chi am said...

waa.. mari cintakan alam sekitar..

h@na said...

nie la lawatan sambel blajo pling luar biasa..
haha
slalu lawatn g musium la ape la...
wakaka

h@na said...

nie la lawatan sambel blajo pling luar biasa..
haha
slalu lawatn g musium la ape la...
wakaka

toupeque omar said...

nard...
aku byk gambar landfill...
cantik2 blake...
ade gambar hang ngan yana lagik...
huhu

faqiha said...

menarik :))

Maswani said...

salam nard..adventure btol lawatan sambil belajar tuh..huhu..

zairi said...

belajar pandai2 ye anak2...hehee...

n a r d indie winkie said...

To ab geldofg: 
To en_me: yeah.. sangat best
To rui: mesti kena menabong ni. Mengidam nak beli kamera tu
To aainachentak: sangat luar biasa
To eD: alrite, nnti saya dtg. Kita bergmbr k
To aie akaike: sangat kool
To ejumpt: memang style
To mistaken identity: wah..pernah melawat gak ek? Best kan?
To KF: ya..cobaan sungguh
To namie: nak gi skali ke? Nape tak ckp awal2
To chi am: cintailah alam sekitar
To hana: betul2. Skali2 lawatan camni la best
To toupeque: aku nak gmbr aku dgn yana
To faqiha: sgt menarik
To maswani: sgt adventure
To zairi: baiklah. Saya belajar pndai2. Haha..

binoculars for night vision said...

black mold exposureblack mold symptoms of exposurewrought iron garden gatesiron garden gates find them herefine thin hair hairstylessearch hair styles for fine thin hairnight vision binocularsbuy night vision binocularslipitor reactionslipitor allergic reactionsluxury beach resort in the philippinesafordable beach resorts in the philippineshomeopathy for eczema.baby eczema.save big with great mineral makeup bargainsmineral makeup wholesalersprodam iphone Apple prodam iphone prahacect iphone manualmanual for P 168 iphonefero 52 binocularsnight vision Fero 52 binocularsThe best night vision binoculars herenight vision binoculars bargainsfree photo albums computer programsfree software to make photo albumsfree tax formsprintable tax forms for free craftmatic air bedcraftmatic air bed adjustable info hereboyd air bedboyd night air bed lowest pricefind air beds in wisconsinbest air beds in wisconsincloud air bedsbest cloud inflatable air bedssealy air beds portableportables air bedsrv luggage racksaluminum made rv luggage racksair bed raisedbest form raised air bedsbed air informercialsbest informercials bed airmattress sized air bedsbestair bed mattress antique doorknobsantique doorknob identification tipsdvd player troubleshootingtroubleshooting with the dvd playerflat panel television lcd vs plasmaflat panel lcd television versus plasma pic the bestadjustable bed air foam The best bed air foam hoof prints antique equestrian printsantique hoof prints equestrian printsBuy air bedadjustablebuy the best adjustable air bedsair beds canadian storesCanadian stores for air bedsmigraine causemigraine treatments floridaflorida headache clinicdrying dessicantair drying dessicantdessicant air dryerpediatric asthmaasthma specialistasthma children specialistcarpet cleaning dallas txcarpet cleaners dallascarpet cleaning dallasvero beach vacationvero beach vacationsbeach vacation homes veroms beach vacationsms beach vacationms beach condosmaui beach vacationmaui beach vacationsmaui beach clubbeach vacationsyour beach vacationscheap beach vacationsbob hairstylebob haircutsbob layeredpob hairstylebobbedclassic bobCare for Curly HairTips for Curly Haircurly hair12r 22.5 best pricetires truck bustires 12r 22.5washington new housenew house houstonnew house san antonionew house venturanew houston house houston house txstains removal dyestains removal clothesstains removalteeth whiteningteeth whiteningbright teethjennifer grey nosejennifer nose jobscalebrities nose jobsWomen with Big NosesWomen hairstylesBig Nose Women, hairstyles